A Kitchen Budapest és a hazai fejlesztésű UrbanCyclr jóvoltából elkészült a SubMap projekt legújabb verziója.

A submapek olyan térképek, amik egy ország vagy nagyváros “használatát” változó intenzitású torzítással jelenítik meg. A legújabb, alább is bemutatott térkép főszereplői a budapesti biciklisták. A rövid videó egy átlagos fővárosi hétköznap 24 óráját mutatja be hajnali öt órától másnap hajnalig. Az adatokat az UrbanCyclr alkalmazás fejlesztői bocsájtották a Kitchen Budapest rendelkezésére.

Alkotók:

Kitchen Budapest | Bujdosó Attila, Feles Dániel, Gergely Krisztián, Kiss László
UrbanCyclr | Füredi Gábor, Megyer László, Véhmann Ferenc

Fontosabb említések:A fortyogó Magyarországot mutató videó az origo.hu hírportál 1998. december és 2010. október közötti belföldi híreit dolgozza fel.

Minden egyes alkalommal, amikor egy hazai település szerepel az origo.hu valamelyik belföldi hírében, torzító erőt helyezünk el Magyarország térképének megfelelő pontjára. A zúgó-zümmögő hanggal kísért animációban egy képkocka egy napnak, tehát egy másodperc egy hónapnak felel meg.

Fontosabb említések:

Kiállítva:

  • Design Award kiállítás, Szépművészeti Múzeum, Budapest, 7-16/10/2011
  • Lodz Design Festival, Lodz, Lengyelország, 20-30/10/2011

Díjak:A SubMap projektet, sikeres pályázatot követően, meghívták a helsinki Pixelache fesztiválra 2011. március 10-13 között.

Ebben a verzióban Finnország térképét torzítja valós időben, az ország Twitter kommunikációja alapján.A térkép alapvetően objektív műfaj. Vajon kiállja-e az objektivitás próbáját, ha személyes élményeinket, emlékeinket ábrázoljuk egy térképen? És mi történik, ha életünk személyes lenyomatát az általunk bejárt helyszínekre - tulajdonképpen objektív tér-idő koordinátákra - redukáljuk?

A Centrális Galériában bemutatott installációban a városbeli mozgásunk alapján folyamatosan formálódó térkép volt látható. A foursquare.com alkalmazás segítségével folyamatosan töltöttük fel azon helyszínek koordinátáit, ahol megfordultunk a kiállítás nyitvatartási ideje alatt. A “becsekkolások”, vagyis a látogatások aktualitása szerint nagyítottuk fel Budapest megfelelő részét, a térkép hozzánk közel eső helyei perspektivikusan tágultak.

A kiállítást követően a közös szubjektív térkép percenként lementett állapotaból videót fűzünk össze, amelyen végignézhető a két hónap alatti mozgásunk pár perces összefoglalása.

Kiállítva:

  • Szubjektív Budapest-térképek, Galeria Centrális, Budapest, 20/10/2010-02/12/2010


A SubMap első verziójában három nyomtatott térképen mutattuk be Budapestet a mi szemszögünkből. A lakhelyeinket választottuk a torzítások epicentrumául, és így gömbszerű Budapestet kaptunk. Emellett egy olyan szuperponált térképet is készítettünk, melynek középpontja a Kitchen Budapest, ahol közösen dolgozunk.

Videó: http://vimeo.com/12973813

Kiállítva:

  • Kés alatt, Cannelle Tanc, Budapest Fiction gallery, 01/07/2010-24/07/2010
  • Recycle X, Noordkaap, Dordrecht, 07/08/2010
  • Szubjektív Budapest-térképek, Centrális Galeria, Budapest, 20/10/2010-02/12/2010A képernyőn két térkép látható, a bal oldali Google térképre a felhasználók pontokat vihetnek fel. Ezek aztán torzító erőkké alakulnak, és a jobb oldalon Budapest térképét torzítják. Tehát azok a a helyek, amelyekhez közelebb érezzük magunkat, perspektivikusan is nagyobbnak tűnnek.

Kiállítva:

  • Nyílt nap, Kitchen Budapest, 29/04/2010


Első célunk az volt, hogy egy olyan térképet rajzoljunk Budapestről, amelyen megjelennek azok a helyek, amelyekhez valamilyen emlék fűződik. Ehhez a perspektivát vettük példaként: mint ahogy a dolgok, amelyek közelebb vannak hozzánk, nagyobbnak látszanak, azok a helyek, melyhez közelebb érzünk magunkhoz, ténylegesen nagyobbak a térképen. A távoli, kevésbé fontos helyek pedig kisebbek, kevésbé láthatóak.

Eredetileg azt tűztük ki célul, hogy egy webes eszközt fejlesszünk, amellyel egy vagy több középpont körül tudunk térképeket torzítani.


A SubMap alkotói Feles Dániel, Gergely Krisztián, Bujdosó Attila, Hajdu Gáspár és Kiss László a Kitchen Budapestben. A SubMap 2.0: ebullition videó generált hangját Kiss László készítette.

A Kitchen Budapest egy városi térrel, mobil kommunikációval és internettel foglalkozó multifunkcionális hely, amely fiatal kutatók számára teret és eszközt biztosít a szabad gondolkodásra, és a kreatív csapatmunkára. A Magyar Telekom médialaborjaként az egyik alapvető célja, hogy megkeresse a társadalom, a művészet, a tudományok és az újmédia közötti kapcsolódási pontokat.